Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Hoe voorspelbaar zijn Faillissementen?

Het aantal faillissementen is momenteel stabiel en niet schrikbarend hoog. Grote faillissementen zoals bij die van Thomas Cook en Coolcat krijgen veel media aandacht. Bij zo’n faillissement vraag ik me af of het faillissement van tevoren te voorspellen was.

Wat mij opvalt is dat de grote, bekende bedrijven die failliet gaan, in een markt actief waren waar de bedrijven het zwaar hebben, zoals in de Retail, waar men veel concurrentie ondervind van webshops. Of ze hebben zich onvoldoende aangepast aan de veranderende marktsituatie, zoals bij Thomas Cook.  

Er zullen leveranciers verliezen leiden door het faillissement van deze partijen. Tenminste als ze zich niet goed hebben ingedekt met een kredietverzekering of bankgarantie. Als zo’n groot bedrijf één van je grootste klanten is en je erg afhankelijk bent van zo’n klant, dan loop je het risico zelf ook failliet te gaan. Dit wil je natuurlijk graag voorkomen.

Als je levert aan dit soort grote partijen, ga je er niet gelijk vanuit dat dit bedrijf failliet kan gaan. Het bedrijf staat bekend als een groot bedrijf en heeft een grote naamsbekendheid. Je zou verwachten dat het bedrijf dan ook financieel gezond is. Bovenstaande voorbeelden geven aan dat dit niet altijd zo hoeft te zijn.

Financiële crisis

Er komen steeds meer berichten in het nieuws dat we weer afstevenen op een financiële crisis. In een financiële crisis vallen bedrijven nog sneller om door teruglopende inkomsten. Het is belangrijk om nu al te kijken naar je klanten portefeuille om te bepalen waar je risico loopt en waar je wellicht risico beperkende maatregelen moet nemen. Maar hoe doe je dit?

Hoe bepaal je kredietwaardigheid van een klant?

Je kan de informatie die hiervoor nodig is extern halen bij krediet informatie bureaus of krediet verzekeraars, maar je kan het ook zelf doen.

De gebruikelijke onderwerpen waar je dan naar kijkt zijn:

·       Financiële cijfers van de klant en financiële kengetallen en met name de ontwikkeling hierin.

·       Het betaalgedrag van de klant.

Maar de volgende onderwerpen helpen je om een nog beter beeld te krijgen van het risico profiel van de klant:

·       Wat zijn de ontwikkelingen in de branche waarin de klant actief is? Is er veel concurrentie?

·       Zijn er veel bedrijven in de branche die in de problemen komen?

·       Innoveert het bedrijf voldoende om nog mee te kunnen in de markt waarin hij actief is?

·       Is het bedrijf onderscheidend genoeg om klanten te blijven trekken?

·       Wat zijn de gevolgen van externe factoren, zoals bijvoorbeeld de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China voor het bedrijf of welke invloed heeft de Brexit?

Door rekening te houden met de deze factoren, de financiële cijfers van het bedrijf en met name de ontwikkeling hierin en de ontwikkeling van het betaalgedrag van de klant kun je komen tot een goede risico inschatting. Op basis hiervan kun je bepalen onder welke voorwaarden je zaken gaat doen met een klant.

Is het bijvoorbeeld verstandig om een kredietverzekering af te sluiten, om met bankgarantie of LC te werken of laat je de klant vooruit betalen. Uiteindelijk kan deze beslissing grote gevolgen hebben voor je eigen liquiditeitspositie, winstgevendheid en het voortbestaan van je organisatie.

Met andere woorden een faillissement is te voorspellen. Als Credit management professional help ik bedrijven hun credit management strategie en credit management beleid vorm te geven. Dit leidt onder andere tot een beleid met betrekking tot klant risico analyse en risico beperkende maatregelen.

Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Bel me dan op 06-14390424 of stuur een e-mail naar huisman.marthijn@gmail.com

Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren