Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Financiële Ratio’s

Financiële ratio’s zeggen wat over de financiële gezondheid van een bedrijf. Ze geven aan of het bedrijf op korte termijn en op lange termijn haar schulden kan voldoen. Het is dus een goede manier om de kredietwaardigheid van een onderneming te bepalen en om te bepalen onder welke voorwaarden een klant producten of diensten kan afnemen. We kennen onder andere de Current ratio, Quick ratio en netto werkkapitaal om de liquiditeit van een  bedrijf te meten en de solvabiliteitsratio om de solvabiliteit te berekenen.

In hoeverre worden deze ratio’s nog gebruikt om de kredietwaardigheid van (potentiële) klanten te bepalen? En hoeveel bedrijven laten na de crisis nog gezonde ratio’s zien? Moeten de waarden die als gezond worden gezien wellicht aangepast worden aan het huidige tijdsbeeld? Is het verstandig om de post debiteuren anders te waarderen omdat het waarschijnlijker is dat een gedeelte hiervan niet geïncasseerd gaat worden?

Voor de korte termijn ratio’s lijkt het me goed om onderscheid te maken in liquide middelen en debiteuren. Liquide middelen zijn direct beschikbaar om openstaande rekeningen te voldoen en debiteuren moeten eerst nog betalen voordat het geld beschikbaar komt om te betalen.

Genoeg om over na te denken bij het bepalen van de kredietwaardigheid van je klanten.

Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren