Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

5 Tips voor als je met Kredietverzekeringen werkt

Kredietverzekering is een goede manier om het kredietrisico te verlagen, zeker bij export naar landen waar de zekerheid van betaling lager ligt dan in Nederland. Maar het kan ook lonen om je Nederlandse debiteurenportefeuille te verzekeren. Er zitten echter wel een aantal haken en ogen aan de kredietverzekering. Het is goed om hiervan op de hoogte te zijn zodat je hierop in kan spelen. In dit artikel geef ik je vijf tips.

1.       Werk met een broker

Zoals ik eerder al schreef kunnen er een aantal haken en ogen aan een kredietverzekering zitten. Zoals bijvoorbeeld:

·       Welke klanten er wel zijn verzekerd en welke niet,

·       De hoogte van de premium die je moet betalen,

·       Wanneer overdue gemeld moet worden,

·       Wat de wachtperiode is,

·       Wat het eigen risico percentage is

·       Welk risico gedekt wordt, bijvoorbeeld ook politiek risico.

Zonder uitgebreide kennis van kredietverzekeringen kunnen de polissen van kredietverzekeraars moeilijk beoordeelt en vergeleken worden.

Een broker zal adviseren over de polisvoorwaarden en hierover onderhandelen met de verzekeraar. De broker wordt betaald door de verzekeraar, met een deel van de premium die jij betaald. Werken met een broker levert veel op en brengt vaak geen extra kosten met zich mee.

2.       Bedenk goed welk deel van de klantportefeuille je wil verzekeren

Het verzekeren van klanten brengt kosten met zich mee. Je kan dus kosten besparen door de klanten waar je weinig risico op loopt niet te verzekeren. Zo hadden we bij een opdrachtgever van mij de klanten in landen als China en de Baltische staten wel verzekerd. Deze klanten betaalden eigenlijk altijd ruim op tijd. Het risico op deze klanten was dus laag. Door te besluiten om deze klanten niet meer te verzekeren werd tonnen aan premium kosten bespaart.

De verzekeraar zal echter wel een gebalanceerde portefeuille willen zien en niet alleen de klanten met het hoogste risico willen verzekeren. De broker kan ook weer adviseren over hoe hier een balans in gevonden kan worden.

3.        Zorg ervoor dat je interne processen op orde zijn

In de polis van de verzekeraar staan voorwaarden die beschrijven welke acties er al uitgevoerd moeten zijn door de verzekerde en op welk moment een ‘overdue’ gemeld moet worden. Als in een claim situatie blijkt dat je hier niet aan voldoet of je kunt niet aantonen dat je hieraan voldoet dan wordt de claim afgewezen. Denk hierbij aan het versturen van aanmaningen.

Het is dus heel belangrijk om de polisvoorwaarden goed te kennen. Het kan nodig zijn om je interne processen aan te passen zodat je aan de polisvoorwaarden voldoet.

4.       Zorg ervoor dat je rapportages op orde zijn

De rapportage aan kredietverzekeraars bestaat uit twee onderdelen.

1.       De omzet declaratie

2.       De overdue rapportage

Op basis van de omzet declaratie wordt de premium die betaald moet worden berekend. De premium is een percentage van de omzet. Afhankelijk van het risico op de klant of in het bepaalde land zal het premium percentage hoger of lager zijn.

In de overdue rapportage rapporteer je overdue op een verzekerde klant, bijvoorbeeld na 60 dagen overdue. Het niet tijdig rapporteren van de overdue kan ertoe leiden dat in een claim situatie de verzekeraar niet uitkeert. Op basis van de overdue situatie beslist de verzekeraar over vervolg stappen.

Problemen met de rapportages kunnen bijvoorbeeld zijn dat moeilijk gefilterd kan worden welke klanten verzekerd zijn en dus welke omzet gerapporteerd moet worden aan de verzekeraar. Ook kan het zijn dat er gedurende een periode te weinig inzicht is in de overdue situatie van klanten.

5.       Besef goed dat je met een kredietverzekering de controle over je debiteuren voor een deel uit handen geeft

Op het moment dat er overdue gemeld wordt dan kan de verzekeraar bepalen dat er niet meer aan de betreffende klant geleverd kan worden. Als je dan toch gaat leveren aan de klant dan is deze omzet niet verzekerd. Ook kan de verzekeraar op dit moment bepalen dat zij het incasso proces gaan overnemen. Als hier geen toestemming voor gegeven wordt dan kan dit betekenen dat de openstaande posten niet meer verzekerd zijn.

Op het moment dat er een overdue situatie plaatsvind dan bepaald de verzekeraar dus voor een deel wat er met jou klant gaat gebeuren.

 

Buiten bovenstaande punten heeft een kredietverzekering ook veel voordelen. De kredietverzekeraar heeft doordat ze jou klanten waarschijnlijk ook voor andere bedrijven verzekeren een goed inzicht in de financiële situatie van het bedrijf. Ze zien snel of een klant betalingsproblemen heeft en kunnen hier op inspelen. Dit kan ervoor zorgen dat jij geen onnodig risico op je debiteuren portefeuille loopt. Bovendien ben je, als je alles volgens de regels van de polis doet, verzekerd van de betaling van een deel van de omzet.

Mocht je aan de gang willen gaan met kredietverzekering en heb je advies of hulp nodig bij één van bovengenoemde punten dan hoor ik het graag. Je kunt mij bereiken op 06-14390424 of huisman.marthijn@gmail.com

Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren