Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Titel

Naar aanleiding van mijn vorige artikel over krediet verzekeringen, te vinden op https://www.dcme.eu/5-tips-voor-als-je-met-kredietverzekeringen-werkt, kreeg ik de vragen: ‘In hoeverre is Krediet verzekering haalbaar voor het MKB? Aan welke kosten moeten DGA’s denken? En hoe lastig/ kostbaar is het de relevante processen op orde te brengen?

Interessante vragen om uit te werken in dit nieuwe artikel.

Om met vraag één te beginnen, krediet verzekering is zeker haalbaar voor het MKB! Sterker nog het is misschien wel interessanter voor het MKB dan voor grotere bedrijven. En wel om de volgende redenen.

1.      Grotere impact van onbetaalde facturen

Grotere bedrijven hebben vaak meer mogelijkheden om verliezen door onbetaalde facturen intern te compenseren door een goede dubieuze debiteuren voorziening aan te leggen. Natuurlijk komt deze voorziening ook ten laste van het resultaat en betekend de onbetaalde een lagere inkomende cashflow. De impact voor kleinere bedrijven op het resultaat en de cashflow is echter veel groter dan voor grotere bedrijven.

 

2.      Mogelijkheid om transacties te doen die anders een hoog risico hebben

Je kan een krediet verzekering als kosten zien, maar je kan het ook zien als een mogelijkheid om business te doen die je anders niet zou doen omdat het risico dan te hoog is. Of het interessant is als MKB ondernemer ligt voor een groot deel ook aan de business waar je in zit en welke betalingscondities je hanteert. De kosten van krediet verzekering zijn over het algemeen laag. Het gaat vaak om tiende procenten van de gemaakte omzet. Hiermee is gelijk vraag twee beantwoord.

 

3.      Flexibel in te richten

De kredietverzekering is flexibel in te richten. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor:

-          De gehele debiteurenportefeuille zijn en dan kan het gaan om zowel een Nederlandse als een buitenlandse debiteurenportefeuille.

-          Een deel van de debiteurenportefeuille, de klanten uit een bepaald land of een enkele klant.

-          Of zelfs een afzonderlijke transactie.

Dit kunnen allemaal interessante verzekeringsopties zijn voor het MKB. Dit geldt overigens ook voor grotere bedrijven.

4.      Financiering

Banken en andere financiers houden het risico bij financiering graag zo laag mogelijk. Als jij je debiteuren verzekerd hebt dan betekend dit voor de bank een lager risico als ze jou krediet verlenen. Dit kan betekenen dat je meer kan lenen of dat de financieringscondities (rente) voordeliger zijn.

Soms is het zelfs een voorwaarde van de bank om de financiering rond te krijgen.

Dit lijken me vier goede redenen om als MKB onderneming met kredietverzekering te gaan werken. Dan blijft natuurlijk de vraag over of het lastig/ duur is om de processen op orde te krijgen, zodat ook ten volle van de voordelen van de krediet verzekering gebruik gemaakt kan worden.

Dat valt mee en dit kan op drie manieren gebeuren:

1.      De huidige software zo inrichten dat de omzet declaratie en de overdue rapportage juist en tijdig kan gebeuren.

2.      Een rapportage bouwen waarmee je met een download uit het systeem de nodige rapportages goed en tijdig kan doen.

3.      Specialistische software gebruiken als add-on op het financiële systeem. Voorbeeld hiervan zijn PolisManager van Creditdevice https://creditdevice.com/producten/polismanager/. Deze software houdt ook rekening met de limiet die is afgegeven door de kredietverzekeraar waardoor je een bericht ontvangt als je over deze limiet heen dreigt te gaan. De

Wat hier de beste optie voor jou specifieke organisatie is zou ik bespreken met een expert. De Credit Management Expert bijvoorbeeld.

Je kunt mij bereiken op 06-14390424 of huisman.marthijn@gmail.com

Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren